Noile realități imobiliare văzute de CEIR

Comunitatea Elitelor în Imobiliare din România reprezintă cele mai importante agenții imobiliare din principalele orașe ale țării, și datorită acestui fapt este în măsură să prezinte o radiografie reprezentativă și coerentă privind impactul actualei situații asupra pieței imobiliare. Agențiile membre ale CEIR au oferit de asemenea și perspective cu privire la evoluția situației din următoarele 3-6 luni.

Există o unanimitate de opinii, se poate spune, cu privire la faptul că pandemia Covid 19 a impactat semnificativ și profund piețele imobiliare din principalele centre economice ale țării. 

Pe piețele din Cluj și Brașov, spre exemplu, Cătălin Priscorniță, CEO Blitz, recunoaște o scădere de până la 60% a cererii în a doua jumătate a lunii martie. 

La fel și piața din Iași înregistrează o reducere semnificativă, de până la 80% din volumul zilnic de cumpărători,  pe parcursul lunii martie, în opinia lui Ciprian Iovu, CEO Inter Imobiliare. Corelativ, a scăzut semnificativ și numărul de tranzacții finalizate, practic pe finalul lunii ajungând aproape la o oprire. 

Blocaje semnificative declară și Horia Halmagi, CEO iAdvise Brașov, care remarcă faptul că scăderea activității a fost mai accentuată după declararea stării de urgență. 

La nivelul rețelei RE/MAX, Răzvan Cuc remarcă de asemenea lipsa completă a activității de vizionare în cele 21 de orașe cu birouri ale acestei francize, situație similară cu cea la nivel european. 

Segmentul comercial a rămas ceva mai activ, deși unele companii direct afectate de criză au sistat orice demers de extindere și apelează în acest moment la rezilierea sau înghețarea contractelor de închiriere. În același timp, alte companii care fac parte din industrii care nu sunt afectate direct, beneficiază de contextul actual și astfel sunt în continuare active în piață, în căutarea de spații de producție, logistice sau comerciale.

Referitor la impactul asupra clienților și așteptărilor acestora, Ciprian Iovu remarcă faptul că în această perioadă ei sunt mai degrabă preocupați de măsurile de protecție decât de apetitul de a face o achiziție imobiliară. Totuși există clienți cu nevoi imobiliare urgente, cu dosare de analiză bancară în lucru sau cu dosare de achizitie în diferite stadii, iar activitate este concentrată acum în a finaliza aceste dosare și de a-i sprijini pe cei ce au o urgență.

Pe piața din Brașov, Horia Halmagi remarcă o particularitate, existând un stoc mare de apartamente închiriate în regim hotelier, din care în ultimele două săptămâni o bună parte au revenit în piața închirierii pe termen scurt, datorită impactului asupra turismului. 

Efectul este similar și pe piața clujeană, unde mulți dintre cumpărători chiar dacă au resurse financiare, stau în expectativă și urmăresc evoluția, incertitudinea specifică perioadei făcându-i mai precauți, declară Cătălin Priscorniță.

Răzvan Cuc este de părere că perioada curentă ar putea prezenta oportunități la revenirea din această criză, pentru cei care se vor menține activi în această perioadă, conectați cu piața.

Perspectivele de viitor în piața imobiliarelor, pe următoarele luni, sunt văzute diferit de agențiile membre ale CEIR. 

Ciprian Iovu mizează pe instalarea unei atitudini mai calme , atât printre cumparatori cât și vânzători, astfel încât cei realmente interesați de o tranzacție imobiliară, vor găsi căi să o facă, fără a fi influențați de situația exterioară. 

Horia Halmagi remarcă o schimbare în obiceiurile de locuire,  datorită amprentei restricțiilor de circulație din ultima perioadă și a experienței timpului prelungit între 4 pereți prin care trec multe familii. Astfel, acești factori au dus la o creștere a numărului de solicitări pentru case individuale, cu grădină proprie.

Scenariul ieșirii din criză depinde de prelungirea perioadei de restricții, avertizează Răzvan Cuc, care este de opinie că cu cât vor fi prelungite restricțiile, cu atât o revenire rapidă -în forma literei “V”- este mai puțin probabilă, putându-se transforma chiar într-o stagnare în zona de minim al pieței, în forma literei “L”.

Dincolo de impactul concret în activitatea pieței, Cătălin Priscorniță vede o posibilitate de transformare a industriei de brokeraj imobiliar așa cum o știm, care poate lua noi forme încă necunoscute, în prezent existând doar ipoteze și scenarii adaptate contextului actual. El remarcă necesitatea importanței acceptării cu ușurință a noilor perspective de business imobiliar, și totodată importanța vitezei implementării strategiilor ce au un impact pozitiv în rândul agențiilor imobiliare.

Misiunea C.E.I.R. este creșterea și dezvoltarea unei comunități a tuturor elitelor în imobiliare din România, unde împreună prin educație de calitate, networking și perfecționare continuă, schimbă percepția consumatorilor de imobiliare despre aceasta industrie. Membrii C.E.I.R. sunt din toate regiunile țării, toate agenții imobiliare cu o reputație profesională impecabilă, și o bogată experiență și recunoaștere pe plan local și național.